Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i przetrwanie w populacji greckiej czesc 4

Dane dotyczące przeżycia były modelowane za pomocą regresji proporcjonalnych hazardów Coxa. Modele Coxa zastosowano do oceny związku między badanymi grupami pokarmowymi a umieralnością, a także między wynikiem diety śródziemnomorskiej a umieralnością. Modele zostały dostosowane do płci, wieku (<35 lat, 35 do 44 lat, 45 do 54 lat, 55 do 64 lat lub . 65 lat), statusu palenia (nigdy nie palono, byłego palacza i pięciu kategorii obecnego palacza: do 10 papierosów dziennie, 11 do 20 papierosów dziennie, 21 do 30 papierosów dziennie, 31 do 40 papierosów dziennie i 41 lub więcej papierosów dziennie), lata nauki (. 5, 6 do 11, 12, lub .13) i zamówił kwintile wskaźnika masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), stosunek obwodu talii do obwodu bioder (stosunek talii do bioder) i energii -szeregowanie wydatków. Wszystkie analizy dietetyczne zostały również dostosowane do przyjmowania energii (w kwintylach uporządkowanych) 38; spożycie jaj i ziemniaków, które nie są częścią wyniku diety śródziemnomorskiej, było kontrolowane (jako zmienna ciągła) za każdym razem, gdy oceniano wynik oceny. Przeprowadzono oddzielne analizy dotyczące całkowitej śmiertelności, śmiertelności z powodu raka oraz śmiertelności z powodu choroby niedokrwiennej serca. Wyniki
Uczestnicy badania
Tabela 1. Tabela 1. Dieta śródziemnomorska, inne cechy podstawowe i śmiertelność wśród 22.043 uczestników badania. W okresie obserwacji odnotowano 81139 osobolat i 275 zgonów. Średni wskaźnik masy ciała wynosił 28,1 dla mężczyzn i 28,8 dla kobiet. Rozkład cech linii bazowej i zgonów według diety śródziemnomorskiej przedstawiono w Tabeli 1. W tabeli tej przedstawiono także współczynniki umieralności z uwzględnieniem wieku i płci oraz współczynniki ryzyka dla zgonu. W tych jednowymiarowych analizach wynik diety śródziemnomorskiej nie był związany z indeksem masy ciała, ale był pozytywnie związany ze stosunkiem talii do bioder iz aktywnością fizyczną. Zgodnie z oczekiwaniami wskaźnik umieralności był wyższy wśród mężczyzn niż wśród kobiet, wzrastał wykładniczo wraz z wiekiem i był odwrotnie proporcjonalny do poziomu aktywności fizycznej i poziomu wykształcenia (tabela 1).
Wyniki dietetyczne, spożycie dietetyczne i śmiertelność
Tabela 2. Tabela 2. Codzienne przyjmowanie pokarmów przez kilka grup żywności w odniesieniu do diety śródziemnomorskiej. Tabela 2 pokazuje rozkład badanych osobników według płci, głównych kategorii wyniku diety śródziemnomorskiej i spożycia badanych zmiennych żywieniowych, wykorzystując jako wartości odcięcia median dla poszczególnych płci. Zgodnie z oczekiwaniami wysokie wyniki diety śródziemnomorskiej charakteryzują się wysokim spożyciem warzyw, roślin strączkowych, owoców i orzechów, zbóż, ryb i oliwy z oliwek oraz stosunkowo niskim spożyciem produktów mlecznych i mięsa. Pozytywne skojarzenia z dietą śródziemnomorską wynikają z całkowitego spożycia energii i zużycia ziemniaków, podczas gdy spożycie jaj nie jest oczywiste. Te ostatnie trzy zmienne nie są częścią wyniku diety śródziemnomorskiej, ale były kontrolowane w analizach skupiających się na powiązaniu wyniku z umieralnością.
Tabela 3. Tabela 3. Codzienne spożycie wybranych grup żywności i powiązane ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny
[podobne: przychodnia czumy 1, wybielanie zębów przeciwwskazania, ipl przeciwwskazania ]
[przypisy: przychodnia czumy 1, sanitas łęczna, neuromed wrocław ]