Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i przetrwanie w populacji greckiej cd

Pomiary antropometryczne oraz cechy demograficzne i styl życia zostały również zarejestrowane przy użyciu standardowych procedur. Skala śródziemnomorskiej diety
Skala wskazująca stopień przestrzegania tradycyjnej diety śródziemnomorskiej została opracowana przez Trichopoulou i in. 6 i zmieniona tak, by uwzględniała spożycie ryb.35 Każdemu z dziewięciu wskazanych składników przypisano wartość 0 lub przy użyciu mediana jako granica. W przypadku korzystnych składników (warzyw, roślin strączkowych, owoców i orzechów, zbóż i ryb) osobom, których spożycie było poniżej mediany, przypisano wartość 0, a osobom, których spożycie było na poziomie lub powyżej mediany, przypisano wartość 1. elementy uważane za szkodliwe (mięso, drób i produkty mleczne, które w Grecji rzadko są beztłuszczowe lub o niskiej zawartości tłuszczu), osoby, których spożycie było poniżej mediany, otrzymały wartość 1, a osoby, których spożycie było na poziomie lub powyżej mediany przypisano wartość 0. Dla etanolu wartość została przypisana mężczyznom spożywającym od 10 do 50 g dziennie i kobietom spożywającym od 5 do 25 g dziennie. Na koniec, dla spożycia tłuszczu, stosowaliśmy stosunek mononienasyconych lipidów do nasyconych lipidów, a nie stosunek wielonienasyconych do nasyconych lipidów, ponieważ w Grecji jednonienasycone lipidy są stosowane w znacznie większych ilościach niż wielonienasycone lipidy. W związku z tym całkowity wynik diety śródziemnomorskiej wahał się od 0 (minimalna przynależność do tradycyjnej diety śródziemnomorskiej) do 9 (maksymalna przyczepność).
Uczestnicy i działania następcze
Wyniki były dostępne dla 25 917 uczestników, których status życiowy został ustalony przez aktywną obserwację do lipca 2002 r. I dla których dostępne były pełne informacje na temat dietetycznych, stylu życia i zmiennych antropometrycznych. W przypadku 832 innych uczestników badania brakowało informacji dla jednej lub więcej zmiennych dietetycznych, antropometrycznych lub stylu życia; a dla dodatkowych 1823 uczestników, którzy mieszkali w odległych rejonach Grecji, istotny status nie został ustalony od lipca 2002 r. Łącznie 3874 z 25 917 uczestników badania z pełnymi danymi zostało wykluczonych z powodu rozpoznania choroby wieńcowej (w 1512 r. uczestnicy), cukrzyca (w 1989 r. uczestnicy) lub rak (w 529 uczestnikach) przy przyjęciu; 156 z tych uczestników miało więcej niż jeden z tych warunków. W analizach uwzględniono 22 043 uczestników.
Mediana czasu obserwacji wynosiła 3,7 roku (44 miesiące), z zakresem miesiąca (dla zmarłego uczestnika) do 96 miesięcy. Data i przyczyna śmierci wszystkich zmarłych uczestników została uzyskana z aktów zgonu i innych oficjalnych źródeł, a wyszkoleni lekarze zakodowali przyczynę zgonu według Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, 9. Rewizja.36 Ci, którzy rozstrzygnęli wyniki, byli zaślepieni Wynik dietetyczny. Badaliśmy śmiertelność z wszystkich przyczyn, śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca i śmiertelność z powodu raka.
Analiza statystyczna
Wszystkie analizy wykonano przy użyciu oprogramowania statystycznego SAS. 37 Rozkłady częstotliwości wykorzystano do celów opisowych. Mediany i średnie oraz standardowe odchylenia były stosowane w przypadku zmiennych żywieniowych, w tym spożycia energii
[przypisy: przychodnia remedium, niepubliczny zakład opieki zdrowotnej centrum, cea badanie cena ]
[podobne: hexacima, gumtree poznań pokoje, lipanthyl supra ]