Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i przetrwanie w populacji greckiej ad

W tej grupie 6 i innych 8, 10, 12 zastosowano niewielkie warianty tej skali i odnotowano odwrotne zależności między wynikiem a całkowitą śmiertelnością wśród osób starszych w małych badaniach, z których każda obejmowała mniej niż 400 pacjentów. Zbadaliśmy związek między śródziemnomorskim wzorcem żywieniowym a dietą śródziemnomorską z ogólną umieralnością w dużej próbie ogólnej populacji greckiej. Metody
Rekrutacja i zatwierdzenie
Rekrutacja uczestników greckiego komponentu europejskiego prospektywnego badania nad rakiem i żywieniem (EPIC) miała miejsce w latach 1994-1999. Łącznie 28.572 uczestników, od 20 do 86 lat, zostało zwerbowanych ze wszystkich regionów Grecji. EPIC jest prowadzony w 22 ośrodkach badawczych w 10 krajach europejskich i jest koordynowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem, w celu zbadania roli czynników biologicznych, dietetycznych, stylu życia i środowiskowych w etiologii raka i innych chorób przewlekłych. 26-28 Wszystkie procedury były zgodne z Deklaracją Helsińską, wszyscy uczestnicy wyrazili pisemną zgodę, a protokół badania został zatwierdzony przez komisje etyczne Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem i Akademię Medyczną Uniwersytetu w Atenach.
Dane dotyczące diety
Zwykłe spożycie pokarmu w ciągu roku poprzedzającego rejestrację oceniano za pomocą półilościowego kwestionariusza częstotliwości żywności, obejmującego około 150 artykułów spożywczych i napojów powszechnie spożywanych w Grecji. Ankieta została osobiście przeprowadzona przez specjalnie wyszkolonych ankieterów i została zwalidowana.29,30. W przypadku każdej pozycji respondenci zostali poproszeni o zgłoszenie częstotliwości spożycia i wielkości porcji, przy czym ta ostatnia została obliczona na podstawie informacji dostarczonych przez gospodarstwa domowe. jednostki i 76 zdjęć o typowych rozmiarach porcji. Odpowiedzi na te pytania zostały sprawdzone pod kątem kompletności i wykorzystane w ocenie spożycia składników odżywczych. Do oceny ilości spożytych użyto standardowych rozmiarów porcji, 29,31, a spożycie składników odżywczych obliczono z wykorzystaniem bazy danych o składzie żywności, która została zmodyfikowana, aby uwzględnić specyfikę diety greckiej.31,32
Ostatecznie rozważono 14 all inclusive grup żywności lub składników odżywczych: ziemniaki, warzywa, rośliny strączkowe, owoce i orzechy, produkty mleczne, zboża, mięso, ryby, jaja, jednonienasycone lipidy (głównie oliwa z oliwek), wielonienasycone lipidy (oleje roślinne) , nasycone lipidy i margaryny, cukier i słodycze oraz napoje bezalkoholowe. Dla każdego uczestnika obliczono spożycie każdej ze wskazanych grup w gramach na dzień i całkowite spożycie energii30
Wydatek energetyczny
Część kwestionariusza dotyczącego stylu życia poświęcona była częstotliwości i czasowi uczestnictwa w zajęciach fizycznych w czasie wolnym i zajęciowym.33 Wskaźnik zużycia energii obliczono, przypisując wielokrotność spoczynkowej stopy metabolicznej34 każdej aktywności (odpowiednik metaboliczny [MET] ). Czas spędzony na każdej z powyższych czynności był pomnożony przez wartość MET danej aktywności, a wszystkie produkty MET-godziny zostały zsumowane w celu uzyskania oceny codziennej aktywności fizycznej, wskazującej ilość energii wydatkowanej na kilogram masy ciała podczas przeciętnego dnia
[patrz też: lekarz z mongolii kraków, lek z paracetamolem i kofeiną, leczenie kanałowe pod mikroskopem kraków ]
[więcej w: tarcza zastoinowa, piotr nowakowski urolog, elmed legionowo ]