Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i przetrwanie w populacji greckiej ad 6

Mogą występować biologiczne interakcje między różnymi składnikami diety śródziemnomorskiej, które mogą być trudne do wykrycia, chyba że zostaną użyte bardzo duże próbki. W analizach skupiających się na poszczególnych składnikach, skutki bada się na tle średniego ryzyka związanego z innymi składnikami odżywczymi, podczas gdy ocena żywieniowa łącznie może stanowić ekstremalne skumulowane narażenie (od 0 do 9) przy braku innych istotnych skutków odżywczych. Skala diety śródziemnomorskiej opiera się na ogólnie silnych danych epidemiologicznych dotyczących poszczególnych składników diety. Dodatek do partytury dziewiątego składnika uwzględniającego spożycie ryb uznano za konieczny nie tylko dlatego, że ryby stanowią ważną część diety śródziemnomorskiej, ale także z powodu ostatnich silnych dowodów na odwrotną korelację między spożyciem ryb a ryzykiem śmierci z serca wieńcowego choroba.35 Z punktu widzenia populacji zwyczaje żywieniowe dużej części współczesnej populacji greckiej bardzo przypominają dietę śródziemnomorską28. Uniknęliśmy stosowania wyniku ryzyka uzyskanego z połączenia współczynników regresji częściowej w pełni skorygowanym modelu proporcjonalnych hazardów. , ponieważ ten wynik generuje stronnicze oceny redukcji ryzyka, a dopasowanie modelu jest utrudnione przez wysoką korelację pomiędzy grupami żywności.
Zalety tego badania obejmują jego przyszły charakter, duże rozmiary, zależność od próbki ogólnej populacji oraz wykorzystanie wyniku, który był wcześniej stosowany w różnych formach 6, 8, 10, 12 i którego składniki zostały zatwierdzone. 29 Nie można jednak wykluczyć możliwości wystąpienia resztkowego zakłócenia przez czynniki, które nie zostały ocenione lub są mierzone nieoptymalnie. Dłuższy okres obserwacji prowadziłby do większej liczby zgonów, ale zmniejszyłoby znaczenie diety ocenianej przy przyjęciu, chyba że podjęte zostały dodatkowe pomiary diety; takie podejście byłoby skomplikowane z powodu niepewności co do opóźnień dietetycznych wpływających na ryzyko śmierci. Obserwacja, że związek między większą przynależnością do diety śródziemnomorskiej i zmniejszoną umieralnością staje się coraz silniejszy wraz z wiekiem, może odzwierciedlać rosnącą skumulowaną ekspozycję na mniej lub bardziej zdrową dietę; innym potencjalnym wyjaśnieniem jest to, że badanie miało ograniczoną moc statystyczną do wykrycia związku pomiędzy uczestnikami w wieku poniżej 55 lat, biorąc pod uwagę stosunkowo niewielką liczbę zgonów w tej podgrupie (46 zgonów, z których tylko 5 było spowodowanych chorobą niedokrwienną serca).
W poprzednich niewielkich badaniach z udziałem osób starszych, 6, 8, 10, 12, w których zastosowano dietę śródziemnomorską podobną do naszej, zmniejszenie ogólnej śmiertelności związane ze zwiększonym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej było podobne do obserwowanego w naszym dochodzeniu. Nasze wyniki są również zgodne z wynikami dwóch randomizowanych badań wtórnej profilaktyki choroby niedokrwiennej serca z wykorzystaniem wariantów diety śródziemnomorskiej.40
Podsumowując, w badaniu prospektywnym w populacji ogólnej, które opierało się na obszernym i potwierdzonym kwestionariuszu dietetycznym, stwierdziliśmy, że wyższy wynik w skali, która odzwierciedla poziom przestrzegania tradycyjnej diety śródziemnomorskiej i integruje aktualne poglądy na temat atrybutów zdrowa dieta wiąże się ze znacznym i znacznym zmniejszeniem ogólnej śmiertelności Skala zmniejszenia śmiertelności związana z większym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej jest zgodna z opisaną przewagą dorosłych dorosłych mieszkańców Morza Śródziemnego nad populacją północnoamerykańską i północnoeuropejską42.
[hasła pokrewne: luxmed domaniewska, sprawdzenie kolejki do sanatorium, szpital tuchola ]
[więcej w: luxmed domaniewska, piotr ceranowicz, przychodnia remedium ]