Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i przetrwanie w populacji greckiej ad 5

3 pokazuje średnie wartości dla mężczyzn i kobiet dla spożycia 18 głównych grup żywności lub zmiennych żywieniowych, w tym spożycia energii. Spożycie warzyw, owoców i orzechów, roślin strączkowych i oliwy z oliwek jest wysokie w populacji greckiej i zgodnie z oczekiwaniami konsumpcja wszystkich grup żywności jest wyższa wśród mężczyzn niż wśród kobiet. Liczby rundy zbliżone do odchyleń standardowych dla każdego miary były używane jako przyrosty w modelach regresji w celu zapewnienia porównywalnych oszacowań. W analizach skorygowanych o wiek, płeć, lata wykształcenia, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała, stosunek talii do bioder, wynik energetyczny i całkowite zużycie energii (z wyjątkiem sytuacji, gdy skupienie energii było przedmiotem analizy), Jedynymi indywidualnymi miernikami, które przewidywały całkowitą śmiertelność, były spożycie owoców i orzechów oraz stosunek mononienasyconych lipidów do nasyconych lipidów; związki pomiędzy innymi poszczególnymi składnikami diety i śmiertelnością były nieistotne. Tabela 4. Tabela 4. Wskaźniki zagrożenia dla śmierci związane z dwupunktowym przyrostem w wyniku diety śródziemnomorskiej. Dwupunktowy przyrost wyniku diety śródziemnomorskiej był związany z 25 procentową redukcją całkowitej śmiertelności (p <0,001) (tabela 4). (Przykładem zmian w diecie prowadzących do takiego wzrostu byłby znaczny wzrost spożycia jednonienasyconych lipidów w stosunku do nasyconych lipidów i znaczne zmniejszenie spożycia mięsa.) Związek z dietą śródziemnomorską okazał się nieco silniejszy śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca niż śmiertelność z powodu raka, chociaż śmiertelność z powodu raka również znacznie się zmniejszyła. Odwrotność związku między dietą śródziemnomorską a śmiertelnością całkowitą była widoczna niezależnie od płci, stopnia palenia, poziomu wykształcenia, wskaźnika masy ciała, stosunku talii do bioder i poziomu aktywności fizycznej; żadne z warunków interakcji z tymi zmiennymi nie było istotne statystycznie. W analizach stratyfikowanych w zależności od wieku związek między wynikiem diety śródziemnomorskiej a umieralnością był istotny wśród uczestników w wieku 55 lat lub starszych, ale nie wśród uczestników w wieku poniżej 55 lat; jednak różnica między oszacowaniem punktowym dla młodszych uczestników i dla starszych uczestników nie była statystycznie istotna (P = 0,34).
Dyskusja
W tym dużym populacyjnym badaniu kohortowym stwierdziliśmy, że wyższy stopień przestrzegania tradycyjnej diety śródziemnomorskiej był związany ze zmniejszeniem całkowitej śmiertelności, z dwupunktowym przyrostem w wyniku odpowiadającym 25-procentowemu zmniejszeniu całkowitej śmiertelności. . Zmniejszenie śmiertelności było widoczne zarówno w przypadku zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca, jak i zgonów z powodu raka, chociaż było nieco bardziej wyraźne w odniesieniu do pierwszego. Zmniejszenie umieralności w stosunku do wyniku diety śródziemnomorskiej było oczywiste, chociaż nie stwierdzono silnych związków z umieralnością dla każdego ze składników diety śródziemnomorskiej. Możliwe jest kilka wyjaśnień tego odkrycia. Poszczególne komponenty mogą mieć małe efekty, które pojawiają się tylko wtedy, gdy komponenty są zintegrowane z prostą, jednowymiarową partyturą
[hasła pokrewne: test na nietolerancję pokarmową, gdzie wysłać skierowanie do sanatorium, pękające opuszki palców ]
[przypisy: vimed warszawa, pękające opuszki palców, niski poziom neutrofili ]